overzicht_wiebelkrukken_balanskrukken

Wiebelkrukken: een overzicht van de verschillende opties

Er zijn steeds meer mensen die erachter komen dat ze helemaal geen rug- en armleuningen nodig hebben om goed te zitten. Sterker nog: veel mensen zitten beter op een kruk, dan op een traditionele bureaustoel. Zeker op een wiebelkruk.

Een wiebelkruk, ook wel balanskruk of ergonomische kruk genoemd, staat niet vast, maar geeft ruimte aan beweging. Dit stimuleert je lichaam om zelf de balans te zoeken. En je lichaam is het mooiste ontspannen in balans als je ontspannen rechtop zit.

Niet elke wiebelkruk maakt het even makkelijk om die ontspannen gebalanceerde houding te vinden, maar omdat we geen 'wij van WC-eend adviseren WC-eend artikelen' willen schrijven, doe ik mijn best om een neutrale opsomming van je opties te maken.

Ik neem niet elke wiebelkruk op in deze opsomming, maar een aantal van de in onze ogen meest gangbare opties.

De STiT van LavaBird

Onze eigen kruk, de STiT, kent twee beweegpunten: een schotel op de grond, en een schijf onder de zitting waardoor de zitting alle kanten op kan bewegen. Juist die combinatie van twee punten zorgt evoor dat je intuitief je balans vindt.

Kosten: €412,40 excl. BTW, €479,- incl. BTW.
Meer info en te koop op de LavaBird website

De Swopper

De Swopper van het Duitse Aeris kent één bewegingspunt iets boven de grond, en een veer die het mogelijk maakt om met een lichte 'bounce' te zitten.

Kosten: vanaf €439,- excl. BTW, €531,19 incl. BTW.
Meer info op de website van Aeris.
Waar te koop?: o.a. bij de Swopperwinkel, Health2Work, bureaustoel.nl en Bureaustoelwijzer

BackApp 2.0

De BackApp is een vinding uit Zweden. Het bedrijf erachter heeft dezelfde naam als de kruk. De BackApp heeft één bewegingspunt: de kleine bal op de grond. Rond die bal zit een ring. Hoe lager je de bal draait, hoe verder de ring van de grond komt, dus hoe 'groter' je de wiebel maakt.

Kosten: vanaf €679,- excl. BTW, €821,59 incl. BTW.
Meer info op de website van BackApp.
Waar te koop?: o.a. bij de Ergonomiespecialist, de Backshop en Bureaustoelwijzer

Varier Move (stahulp)

Varier is een Zweeds merk dat is ontstaan uit het merk Stokke. De Varier Move is iets meer een stahulp dan dat het een pure vervanger van de bureaustoel is. Hij werkt dus erg goed als ondersteuning terwijl je qua hoogte een beetje tussen staan en zitten in werkt.

Kosten: vanaf €412,40 excl. BTW, €499,- incl. BTW.
Meer info op de website van Varier.
Waar te koop?: o.a. bij Varier, Bureaustoelwijzer en Health2Work

Up is 1

De Up is 1 is een relatief goedkope optie van plastic, met toch een leuke uitstraling en een degelijk ontwerp, van het Duitse Interstuhl.

Kosten: vanaf €111,57 excl. BTW, €135,- incl. BTW.
Meer info op de website van Interstuhl.
Waar te koop?: o.a. bij bol.com en Bureaustoelwijzer

Wigli

De Wigli van het gelijknamige bedrijf, dat net als wij uit Nederland komt, heeft een leuke eigen uitstraling. De kruk kent één bewegingspunt, onder de zitting. Het bedrijf biedt ook een simpelere, goedkopere variant aan.

Kosten: €362,81 excl. BTW, €439 incl. BTW.
Meer info en te koop op de website van Wigli

Flexchair

De Flexchair van het gelijknamige Nederlandse bedrijf kent net als de STiT twee bewegingspunten. Eentje iets boven de grond, en eentje onder de zitting. De kruk wordt veel gebruikt als trainingsmiddel voor patiënten door bijvoorbeeld fysiotherapeuten. 

Kosten: vanaf €995,- excl. BTW, €1.203,95 incl. BTW.
Kosten goedkopere variant met één bewegingspunt: 
vanaf €695,- excl. BTW, €840,95 incl. BTW.
Meer info en te koop op de website van Flexchair.

Ongo Balanskruk

De Ongo Balanskruk van het Duitse Ongo kent één bewegingspunt op de grond. Het is mogelijk om een knikker in de geul in de voet te doen die als je wiebelt door de geul rolt waardoor je 'akoestische feedback' krijgt.

Kosten: vanaf €255,37 excl. BTW, €309,- incl. BTW.
Meer info op de website van Ongo
Waar te koop?: o.a. bij Bureaustoelwijzer en Worktrainer.

Je ziet, er is nogal wat mogelijk op het gebied van balanskrukken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Overweeg dan om te kijken of het mogelijk is de kruk een poosje te testen. De STiT kan je bijvoorbeeld 30 dagen proberen en als hij niet bij je past kan hij kosteloos retour en krijg je het aankoopbedrag terug. Ook Aeris biedt op de website aan de Swopper 14 dagen te testen.  

Wil je meer lezen over hoe gebruikers hun balanskruk ervaren? Daarover schreven we hier

Terug naar blog